niedziela, 26 maja 2013

Mleko ze słonecznika

Mleko słonecznikowe jest jak multiwitamina, dostarcza wielu cennych składników. Pozwala wydobyć to co najlepsze w małych ziarenkach, których jedząc nie gryziemy zbyt dokładnie. Zawiera fitosterole, roślinne sterydy obniżające poziom cholesterolu we krwi, chroniące przed chorobami układu krążenia. Ziarna słonecznika to źródło łatwo przyswajalnego białka, prowitaminy A, witamin B i F, błonnika, zawierają również dużo witaminy E nazywanej witaminą młodości ponieważ wspaniale działa na skórę i włosy. Zawierają folacynę, potas, żelazo i cynk. Dzięki obecności cynku i witaminy B wzmacniają system nerwowy. Słonecznik dostarcza kwasy omega 3, z których nasz mózg zbudowany jest w 66%. Poprawia koncentrację i pamięć zalecane jest więc dla uczniów i pracowników umysłowych. Zapobiega też przerostowi prostaty. Drobinki ziaren „zawieszone” w mleku jak szczotka czyszczą jelita i poprawiają przemianę materii. Słonecznik to również doskonałe źródło energii. Świetnie nadaje się dla dzieci i młodzieży oraz sportowców. Wspaniale odżywia mięśnie dostarczając białek odpowiednich do ich właściwej budowy i tężyzny. Zawartość wapnia jest porównywalna z mlekiem krowim co zapewnia mocne kości. Olej słonecznikowy doskonale chroni przed nowotworami i wzmacnia stawy. Nie jest tuczący, ponieważ jego nadmiar nie odkłada się pod postacią tkanki tłuszczowej. Jest wydalany wchłaniając i zabierając ze sobą toksyny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.