Szejki orzechowe, zbożowe i chlorofilowe


Podstawą szejków zbożowych jest „mleko” roślinne czyli namoczone i wyciśnięte nasiona lub orzechy. Stanowią doskonałą alternatywę dla mleka krowiego, którego wpływ
na organizm dorosłego człowieka nie jest najlepszy. Nie zawierają laktozy i cholesterolu. Słodkawy smak pochodzi z karobu, ponieważ nie stosujemy cukru.
 



SZEJKI OWSIANE powstają na bazie płatków owsianych, niewielkiej ilości migdałów, wody źródlanej i wanilii. Płatki owsiane od lat są rekomendowanym składnikiem diety dla osób, które chcą zachować szczupłą sylwetkę i poprawić stan cery. Beta-glukan, klejący składnik owsianki, ma podobną strukturę jak kwas hialuronowy. Wpływa na sprężystość skóry i dlatego jest częstym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych. Obniża również poziom cholesterolu. Spożywanie beta-glukanu sprzyja utrzymaniuwłaściwej flory bakteryjnej w jelitach, dzięki czemu wzmacnia naszą odporność. Podczas przygotowania szejków nie stosujemy obróbki termicznej. Dzięki temu indeks glikemiczny napoju jest dużo niższy niż w przypadku tradycyjnej owsianki. IG płatków, które nie były ugotowane wynosi tylko 40! Szejki owsiane to doskonałe źródło witamin B1, B6, E, PP, magnezu, cynku, żelaza, wapnia, potasu i selenu. Dzięki dużej ilości błonnika (100g płatków owsianych zawiera ok.7 g błonnika) szejki owsiane doskonale
zaspokajają łaknienie na długi czas i doskonale poprawiają przemianę materii.   


MLEKO SŁONECZNIKOWE
jest jak multiwitamina, dostarcza wielu cennych składników. Pozwala wydobyć to co najlepsze w małych ziarenkach, których jedząc nie gryziemy zbyt dokładnie. Zawiera fitosterole, roślinne sterydy obniżające poziom cholesterolu we krwi, chroniące przed chorobami układu krążenia. Ziarna słonecznika to źródło łatwo przyswajalnego białka, prowitaminy A, witamin B i F, błonnika, zawierają również dużo witaminy E nazywanej witaminą młodości ponieważ wspaniale działa na skórę i włosy. Zawierają folacynę, potas, żelazo i cynk. Dzięki obecności cynku i witaminy B wzmacniają system nerwowy. Słonecznik dostarcza kwasy omega 3, z których nasz mózg zbudowany jest w 66%. Poprawia koncentrację i pamięć zalecane jest więc dla uczniów i pracowników umysłowych. Zapobiega też przerostowi prostaty. Drobinki ziaren „zawieszone” w mleku jak szczotka czyszczą jelita i poprawiają przemianę materii. Słonecznik to również doskonałe źródło energii. Świetnie nadaje się dla dzieci i młodzieży oraz sportowców. Wspaniale odżywia mięśnie dostarczając białek odpowiednich do ich właściwej budowy i tężyzny. Zawartość wapnia jest porównywalna z mlekiem krowim co zapewnia mocne kości. Olej słonecznikowy doskonale chroni przed nowotworami i wzmacnia stawy. Nie jest tuczący, ponieważ jego nadmiar nie odkłada się pod postacią tkanki tłuszczowej. Jest wydalany wchłaniając i zabierając ze sobą toksyny.

AMYGDALATE-  mleko migdałowe spożywane jest co najmniej od 1000 lat w Europie i Azji. Zawiera 4 razy więcej wapnia niż mleko krowie dlatego wzmacnia kości i zapobiega powstawaniu osteoporozy. Ma również  działanie odczulające i jest zalecane dla alergików. Zawiera dużo wysokiej jakości białka i błonnika, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, E i PP oraz następujące składniki mineralne:
magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan, miedź oraz tryptofan, ten ostatni uspokaja oraz reguluje sen. Migdały są zalecane na dolegliwości płucne, astmę, łagodzą kaszel, nawilżają i wspomagają jelita. Pomagają
na nadkwasotę (refluks)  i obniżają cholesterol LDL. 


ORZECHY NERKOWCA oraz wyciśnięte z nich mleko dostarczają nam cennych kwasów tłuszczowych jedno i wielonienasyconych, wpływających między innymi na stan skóry i opóźniających procesy jej starzenia. Dodatkowo tłuszcz obecny w orzechach nerkowca pozytywnie wpływa na pracę układu krwionośnego i nerwowego. Jak wszystkie orzechy, nerkowce zalecane są w zapobieganiu miażdżycy. Są także bogate w wartościowe i łatwo przyswajalne białko. Stanowią źródło niehemowego żelaza i są zalecane podczas leczenia anemii. Zawierają składniki mineralne, takie jak cynk, miedź, magnez. Słyną z dużej zawartości niacyny, witaminy B3(PP). Jej niedobór prowadzi do depresji, słabej koncentracji, poirytowania. Udowodniono również jej wpływ na obniżanie poziomu cukru we krwi. Spożywanie nerkowców, jak i mleka zapobiega występowaniu cukrzycy typu II.
 


SZEJK CHLOROFILOWY to napój, który przygotowuje się w 40-50% z zielonych warzyw takich jak sałata, kapusty, koperek, nać selera i pietruszki, szpinak, kalarepa, brokuły, rukola, kiwi i inne sezonowe „zieleniny”. Taki szejk to duża dawka chlorofilu, enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, jak również prowitaminy A, witamin z grupy B oraz witamin C, E i K oraz białka. Pozostałą część stanowią soki owocowe. Chlorofil nazywany jest również "roślinną krwią", a jego podstawowa cząsteczka ma budowę niemal identyczną z cząsteczką hemoglobiny. Różni się od cząsteczki ludzkiej krwi tylko jednym atomem. W cząsteczce krwi znajduje się atom żelaza, a w cząsteczce chlorofilu - atom magnezu. Większość zielonych warzyw zawiera ok. 2mg żelaza w 100g masy. Chlorofil dodatkowo jest odpowiedzialny za proces fotosyntezy, który pobudził naukowców do jego głębszej analizy, a w szczególności wpływu chlorofilu na zdrowie człowieka. Niestety, dobroczynny wpływ tej wyjątkowej substancji do tej pory nie został
szerzej rozpowszechniony pomimo, że rezultaty badań naukowych są niezwykle obiecujące.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.