XXI wiek dla mieszkańców wielkich miast to czas pośpiechu. Współczesne
standardy życia wymuszają na nas większą aktywność zawodową i tempo
życia. W pośpiechu często zapominamy o właściwym odżywianiu lub nie mamy
czasu na przygotowanie posiłków czy poszukiwanie odpowiednich
produktów.
Dzieje się tak dlatego, że przez całe pokolenia większość ludzi zmagała
się z głodem. Jego zaspokojenie było zawsze podstawowym priorytetem.
Aktualnie udało się ten problem częściowo rozwiązać, jednak sytość
przyniosła wiele innych kłopotów. Wysoko przetworzona żywność, pełna
chemicznych polepszaczy i aromatów oszukuje nasze zmysły i pozbawia
uczucia głodu, jednak nie odżywia naszego organizmu. Sztuczne witaminy
przypominają te naturalne. Pozbawione odpowiednich minerałów i enzymów
nie są wchłaniane przez organizm. Ludzie żyjący 100 lat temu, którym
głód był dobrze znanym uczuciem byli lepiej odżywieni niż współcześni
ludzie z pełnymi brzuchami i nadwagą.
Zanim pojawiła się wysoko przetworzona żywność pełna konserwantów
choroby nowotworowe, układu krążenia, zawały i udary praktycznie nie
występowały. Pojawiły się pod koniec XIX i w XX w. wraz z konserwantami i
nawozami. Statystyki pokazują, że im mniejszy dostęp do naturalnej
żywności tym większa zachorowalność na wspomniane choroby. Niestety
dotyczy to w szczególności mieszkańców miast, skazanych na to co można
kupić w najbliższym sklepie lub hipermarkecie.
Badania naukowe z zakresu medycyny i dietetyki pokazują, że naprawdę
warto zainteresować się tym co jemy. Od tego głównie zależy nasze
zdrowie i jakość życia.
W tej sytuacji niezbędna staje się suplementacja diety naturalnymi
witaminami i minerałami. Istnieje wiele znanych terapii na bazie soków.
Najsłynniejszą jest terapia profesora Gersona . W latach 30-tych XXw.
odkrył , że sok z jabłek działa na jego migrenowe bóle głowy. Następnie
odkrył działanie przeciwnowotworowe tego i innych soków. Dzięki jego
terapii tysiące osób wyzdrowiało z poważnych chorób nowotworowych.
Obecnie lekarze coraz chętniej zalecają terapie sokowe na różne
dolegliwości. Relacje pacjentów i współczesne badania potwierdzają ich
wyjątkową skuteczność. To skłania kolejnych ekspertów do pracy nad następnymi dietami i terapiami wykorzystującymi soki.
Większość z nich z powodzeniem można przeprowadzić za pomocą soków SUNRA.
Do wyciśnięcia 550 ml soku zużywamy ok. 1,5 kg świeżych warzyw i owoców.
Jedząc je w normalnej postaci szybko mamy uczucie sytości ze względu na
duże ilości celulozy zawartej w ścianach roślinnych komórek. Pijąc soki
dostarczamy do organizmu to co w roślinach najlepsze w najłatwiej
przyswajalnej formie.
Soki terapeutyczne zawierają:
- Aktywne enzymy, które poprawiają trawienie i rozbijają śluz. Enzymy są
katalizatorami procesów przemiany materii niezbędnymi do trawienia
żywności i produkowania energii komórkowej.
- Żywe substancje antybiotyczne, zwalczające infekcje, naturalne substancje
przeciwzapalne, które łagodzą ból i redukują uszkadzanie komórek,
przeciwutleniacze, takie jak witaminy C, E, flawonoidy, beta-karoten oraz
inne karotenoidy, które walczą z rakiem i łagodzą stany zapalne.
- Fitochemikalia , czyli substancje chemiczne zawarte w roślinach, do których
zaliczamy: flawonoidy, karotenoidy, terpany, kumaryny, kapsaicynę, chlorofil,
indole, izotycjany, lentinan, izoflawony. W jednym cytrusie znajduje się
ponad 170 fitochemikaliów, aż 60 ma działanie przeciwzapalne,
przeciwrakowe i przeciwzakrzepowe. Do tej pory odkryto około 4000 różnych
flawonoidów, ale naukowcy twierdzą, że jest ich znacznie więcej. Wyciskanie
soków jest skutecznym sposobem pozyskiwania tych ważnych substancji.
- Organiczne związki siarki, które usuwają toksyny z trujących substancji
chemicznych i leków oraz oczyszczają wątrobę i krwioobieg, minerały, takie
jak magnez, potas, wapń, fosfor, żelazo, miedź, cynk, bor i selen niezbędne
do funkcjonowania organizmu.
- Witamina K, która znajduje się w ciemnozielonych warzywach liściastych
wzmacnia kości oraz układ odpornościowy. Ponadto może zmniejszyć
krwawienie menstruacyjne.
- Wiele innych witamin z grupy B (w tym PP), witaminę C i minerały w łatwo
przyswajalnych związkach.
- Niektóre soki ze świeżych owoców zawierają duże ilości prostych cukrów,
takich jak fruktoza i glukoza. Jednak nie ma mowy o szkodliwych efektach
szybkiego wchłaniania rafinowanych cukrów, ponieważ zapobiegają temu
minerały i witaminy.
- Płyn zawarty w roślinach, zapobiega odwodnieniu i wspomaga
funkcjonowanie nerek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.